Benefiti Reit-a – Investitori

Biznismen stoji na vrhu zgrade zagledan u grad

REIT-ovi su jeftin, efikasan i likvidan način ulaganja u komercijalne nekretnine, što je osnovna klasa imovine. Kupovina REIT-a pomaže u razvoju različitih portfelja koji obuhvataju čitav spektar investicionih tržišta, a istorijski gledano, komercijalne nekretnine su dodale posebne kvalitete portfoliju, kao što su:

  • Jasan ekonomski ciklus u odnosu na većinu drugih akcija i obveznica;
  • Potencijalna zaštita od inflacije i
  • Pouzdan prihod.

Istorijski gledano, REIT-ovi su proizvodili konkurentne ukupne prinose podržane snažnim, pouzdanim prihodom od dividendi i dugoročnim rastom kapitala.

Oni takođe čine odličan diverzifikator portfelja zbog njihove veoma niske povezanosti sa drugim sredstvima, što može smanjiti ukupan rizik portfelja i povećati profit.

Rast veličine i značaja nekretnina, prvenstveno vlasničkih REIT-a, rezultirao je novom klasifikacijom sektora nekretnina od strane S&P Dow Jones Indices i MSCI u njihovom Globalnom standardu za klasifikaciju industrije (GICS®) u 2016. Slično tome, 2019. godine, FTSE Russell je dodao sektor nekretnina u okviru svog merila za klasifikaciju industrije (ICB®).

Ove klasifikacije podstiču nekretnine — naročito REIT — da se aktivnije uzimaju u obzir prilikom kreiranja investicionih planova i portfelja od strane investitora, menadžera i savetnika.

Karakteristike ulaganja u nekretnine zasnovane na REIT-u

Karakteristike ulaganja u nekretnine zasnovane na REIT-u

Kao što grafikon pokazuje, dugoročno gledano, nekretnine na globalnoj berzi, uključujući REIT-ove, generalno su nadmašile i globalne akcije i globalne obveznice.

Kombinovana godišnja stopa rasta prinosa od februara 2005. do decembra 2021. je 6,9% za FTSE EPRA/Nareit globalni indeks, u poređenju sa 5,8% za šire globalno tržište akcija (koji predstavlja MSCI EAFE), 5,4% za privatne nekretnine (NCREIF-ov Globalni indeks nekretnina do septembra 2021. godine) i 3,1% za globalne obveznice (Bloomberg Barclais Global-Aggregate indeks obveznica).
U okviru globalnih nekretnina, REIT-ovi su nadmašili druge navedene kompanije za nekretnine. Od juna 2009. prosečan godišnji rast za FTSE EPRA/Nareit Global REITs Extended Index je 13,0% tokom istog perioda.

Od 31. decembra 2021. godine, FTSE EPRA/Nareit Global Extended Index, najširi indeks REIT-ova i kompanija za nekretnine na globalnoj berzi u razvijenim i zemljama i regionima u razvoju, uključivao je 537 sastavnih delova sa kombinovanom tržišnom kapitalizacijom kapitala prilagođenom float-u od 2,6 biliona dolara. REIT-i su predstavljali 83% te tržišne kapitalizacije. “

Izvor – Nareit

Diverzifikacija – FTSE EPRA/Nareit Global REITs Extended Index ima korelaciju od 0,79 sa MSCI EAFE, što ukazuje da REIT-ovi imaju nisku korelaciju sa drugim akcijama i obveznicama.

Imovina je postala više povezana tokom poslednjih nekoliko decenija.

Na sreću, prave opcije za diversifikaciju su dostupne preko REIT-a.

Niska korelacija koju su REIT-ovi imali sa čitavim tržištem akcija prikazana je na grafikonu na sledećoj ilustraciji.

Korelacija sa globalnim ukupnim mesečnim prinosima na tržištu akcija

Likvidnost — REIT-ovi se kupuju i prodaju kao i druge akcije, zajednički fondovi i ETF-ovi.

Dividende — REIT-ovi su obezbedili pouzdane prinosi prihoda.4 Prinos od dividende za FTSE EPRA/Nareit Global REITs indeks za 31. decembar 2021. iznosio je 3,15 prema 2,51 za MSCI EAFE.

Biznismeni se rukuju nakon sastanka

Zaštita od inflacije — Delimično zbog činjenica da su mnogi zakupi vezani za inflacije i da vrednosti nekretnina imaju ima tendenciju povećanja kao odgovor na porast troškova zamene, REIT-ovi su obezbedili prirodna zaštita od inflacije, a njihove dividende isporučile su pouzdanu tok prihoda čak i tokom inflatornih perioda.

REIT strategija za investicije u nekretnine podstiče lokalnu ekonomiju, povećava globalne investicije i koristi zajednicama.

Investitori u REIT-ove mogu kreirati portfelje nekretnina koji su raznovrsni u različitim vrstama imovine i geografskim područjima.

REIT-ovi omogućavaju pristup međunarodnom investicionom novcu, olakšavaju široko rasprostranjeno vlasništvo nad domaćim komercijalnim nekretninama i podržavaju razvoj i ulaganje u komercijalne nekretnine i infrastrukturu.