Nekretnine u Srbiji

Pogled na izgradnju zgrada kompleksa Beograda na vodi

Nekretnine u Srbiji predstavljaju važan segment tržišta i imaju značajnu ulogu u ekonomiji zemlje. Kao i u drugim zemljama, i u Srbiji postoji veliki izbor nekretnina koje se mogu kupiti ili iznajmiti, uključujući stanove, kuće, poslovne prostore, zemljište, apartmane i druge vrste objekata.

Jedan od najčešćih tipova nekretnina u Srbiji su stanovi. U gradovima poput Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, veliki broj ljudi živi u stanovima, uglavnom u zgradama. Postoji velika raznolikost stanova, od malih jednosobnih stanova do velikih luksuznih penthouse apartmana.

Republički zavod za statistiku
Izvor Republički zavod za statistiku

Prosečna cena stanova novogradnje u Republici Srbiji u 2022. godini iznosila je 209 958 dinara, što predstavlja povećanje od 17,6% u odnosu na 2021. godinu. Cene stanova u posmatranom periodu kretale su se u intervalu od 52 000 dinara po m² u Bujanovcu do 459 049 dinara u beogradskoj opštini Savski venac.

Posmatrano prema opštinama, najviše cene novoizgrađenih stanova zabeležene su u beogradskim opštinama, gde je prosečna cena u gradskim naseljima povećana 19,2% u odnosu na isti period prethodne godine i iznosila je 304 030 dinara. Pored beogradskih opština, po visokim cenama izdvojile su se i Čajetina, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Zrenjanin, Pančevo, niška opština Medijana, Šabac i Kragujevac. 

Površina prodatih novoizgrađenih stanova u proseku je iznosila 57 m².

Republički zavod za statistiku
Izvor Republički zavod za statistiku

Kuće su takođe popularne u Srbiji, posebno u predgrađima i manjim gradovima. Kuće se obično grade na velikim parcelama zemljišta i uglavnom imaju dvorišta ili bašte. Postoje različite vrste kuća, od starih tradicionalnih kuća do modernih vila.

U poslednjih nekoliko godina u Srbiji je došlo do velikog porasta izgradnje stanova i poslovnih prostora. Prema statistikama, najveća količina izgrađenih objekata je u Beogradu, gde se konstantno grade nove zgrade i stambeni kompleksi. Ipak, i drugi gradovi u Srbiji doživljavaju izgradnju novih stambenih i poslovnih objekata.

Inžinjeri nadgledaju izgradnju stambeno-poslovnog objekta

Kada je u pitanju potencijal nekretnina u Srbiji, postoje brojne mogućnosti za investiranje. Pored kupovine i prodaje nekretnina, postoji i velika potražnja za iznajmljivanjem stanova, posebno u gradovima. Uz to, postoje i različiti projekti izgradnje nekretnina koji se finansiraju iz javnih fondova i koji pružaju mogućnosti za investiranje.

Jedan od glavnih faktora koji utiču na potencijal nekretnina u Srbiji je njena geografska pozicija. Kao zemlja u jugoistočnoj Evropi, Srbija se nalazi na važnom tranzitnom putu između zapadne i istočne Evrope. To znači da postoji veliki potencijal za razvoj infrastrukture i povezivanje sa drugim zemljama.

Takođe, Srbija ima veliki potencijal za turizam, što otvara mogućnosti za investiranje u nekretnine namenjene turistima. Postoje mnoga popularna turistička odredišta u Srbiji, kao što su Novi Sad, Beograd, Zlatibor, Kopaonik i druge.

Kada govorimo o turističkim mestima najveći broj nekretnina u poslednjih godinu dana, prema broju izdatih dozvola, izgrađen je (ili je izgradnja u toku) na Zlatiboru.

Biznismen analizira tržište nekretnina

U februaru mesecu 2023. izdato je 1 786 građevinskih dozvola, što predstavlja smanjenje od 10,5% u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u februaru, 77,0% dozvola odnosi se na zgrade, a 23,0% na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 77,4% dozvola izdato je za stambene, a 22,6% za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (66,6%).

Predviđena vrednost radova novogradnje u februaru 2023. iznosi 87,5% od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 49,8% od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Sremska oblast (11,5%), Šumadijska oblast (7,3%), i Južnobačka oblast (6,4%), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1% do 3,7%.

Republički zavod za statistiku
Izvor Republički zavod za statistiku

Tržište nekretnina u poslednjih nekoliko godina raste, kako količinom započetih i završenih projekata tako i cenama nekretnina.

Beograd je nosilac tržišta nekretnina u Srbiji, a cene starogradnje rastu vrlo slično kao i cene novogradnje.

Cene nekretnina u Beogradu
Izvor cenenekretninars