Prednosti solarne energije

Solarni paneli u sijalici.

Tokom vremena, različite tehnike za prikupljanje i pretvaranje solarnog izvora električne energije u upotrebljivu energiju učinile su ga praktičnim izvorom energije za uređaje.
Pored toga, mnogi solarni paneli koji su trenutno na tržištu mogu da pretvore sunčevu svetlost u solarnu energiju sa efikasnošću od 20%, a sve je više solarnih panela sa većom efikasnošću.

Iako se solarna energija u početku nije generalno koristila, brojni državni zakoni u svetu uveliko su pomogli da se smanje troškovi solarnih panela tako da su se oni više koristili.
U ovom trenutku, sektor solarne energije u Sjedinjenim Američkim Državama ima kapacitet da snabdeva električnom energijom 11 miliona domova širom zemlje.

Međutim, jedna je od poteškoća sa solarnom energijom kako uskladištiti više solarne energije tako da se može koristiti za generisanje više energije. Hajde da ispitamo kako funkcioniše solarna energija, njen značaj, prednosti i izazove sa kojima se tehnologija solarne energije susreće.

Skica grada sa solarnim panelima i vetrenjačama

Kako solarna energija funkcioniše?

Solarni panel, koji se ponekad naziva solarnim modulom, sastoji se od slojeva silicijumskih ćelija, staklenog kućišta, metalnog okvira i žice za prenos električne struje koju generiše silicijum. Silicijum je nemetalni materijal koji ima provodljive kvalitete koji može da apsorbuje sunčevu svetlost i transformiše je u korisnu električnu energiju.
Fotonaponski efekat, koji obuhvata osnovnu operaciju tehnologije solarnih panela, je proces kojim sunčeva svetlost pokreće elektrone silicijumske ćelije i pokreće strujni tok.

Ovaj fotonaponski efekat je osnova nauke o solarnoj energiji, koju je prvobitno identifikovao Edmond Bekerel 1839. Sposobnost poluprovodnika da proizvode električnu struju kada su izloženi sunčevoj svetlosti poznata je kao i fotonaponski efekat.

Proces fotonaponske energije radi kroz ove široke korake:

  • Fotonaponska solarna ćelija apsorbuje sunčevo zračenje
  • Kada silicijum stupi u interakciju sa sunčevim zracima, elektroni će početi da se kreću i stvaraju tok jednosmerne električne struje.
  • Žice će napajati ovu jednosmernu ili jednosmernu struju do solarnog pretvarača i pretvoriti je u naizmeničnu ili naizmeničnu struju.

Kako nam solarna energija može koristiti?

Izgledi za jeftinijim računima za energiju jedna su od najprivlačnijih prednosti solarne energije. Električna energija koju solarni paneli proizvode od sunčevih zraka je besplatna kada se instaliraju. Povratićete uloženo u panele i ugradnju u roku od 10 godina.

Zapamtite da većina solarnih panela ima 25-godišnju garanciju.
Još bolje, mnoge obližnje elektroprivrede će kupiti bilo koju dodatnu energiju koju proizvedu vaši solarni paneli (ovo je slučaj u razvijenim zemljama). To implicira da ćete jednog dana možda zaraditi novac od panela.

Vaše oslanjanje na lokalni sistem napajanja smanjeno je zahvaljujući solarnim panelima. Imaćete struju čak i ako struja nestane zbog oluje ili nekog drugog problema.
Kada vaši rivali ne mogu, moći ćete da održite svoju kompaniju, a klijente zadovoljni.

Šaka čoveka naslonjena na solarni panel

Postoje načini da smanjite svoje troškove iako se cena kupovine i instaliranja komercijalnih solarnih panela može činiti previsokom. Možete odmah da vratite deo svoje investicije zahvaljujući popustima koje proizvođači i energetske kompanije ponekad izdaju.
Vaši ukupni troškovi se mogu smanjiti korišćenjem prednosti federalnih (SAD) i državnih poreskih olakšica za energetski efikasnu opremu.

Solarna energija ne emituje štetne emisije, za razliku od energetskih objekata na ugalj. Prelaskom na solarnu energiju iz opštinske mreže, možete smanjiti emisije gasova staklene bašte koji štete životnoj sredini i povezani su sa stanjima poput astme.
U stvari, vetroturbine i hidroelektrane su opasnije po životnu sredinu od solarne energije.

Vaši solarni paneli jasno pokazuju da vam je stalo do životne sredine i opšteg blagostanja. Oni vam pomažu da se razlikujete od vaših rivala i privučete klijente koji cene ekološki prihvatljiv život.

Prednosti solarnih panela

Solarni paneli na otvorenom

Veoma je praktično proizvoditi električnu energiju za mnoge namene korišćenjem solarnih panela. Život van mreže bi morao biti logičan izbor. Život van mreže podrazumeva boravak na nekom mestu koje nije povezano sa glavnom električnom mrežom. Solarni energetski sistemi su odlična prednost za kabine i kuće u udaljenim područjima.
Instalacija električnih stubova i kablova sa najbliže pristupne tačke glavne mreže više ne zahteva previsoke troškove.

Ako se pravilno održava, solarni električni sistem može potencijalno biti jeftiniji i obezbediti struju do tri decenije.

Solarni paneli na krovu kuće

Poslednja, ali svakako ne najmanje važna, prednost solarnih panela i solarne energije je da, nakon što sistem nadoknadi svoje početne troškove instalacije, električna energija koju proizvodi do kraja svog životnog veka – što može biti između 10 i 20 godina, u zavisnosti na kvalitet sistema — potpuno je besplatno!

Prednosti za vlasnike solarnih sistema vezanih za mrežu počinju čim sistem počne da radi, ili eliminišući mesečne troškove električne energije ili, a to je najbolji deo, zapravo zarađuju vlasniku sistema više prihoda od komunalnog preduzeća. Kako?

Ako ne trošite onoliko energije koliko generiše vaš solarni električni sistem, možete ponekad da prodate dodatnu energiju svom dobavljaču električne energije za profit!

Naravno ovo su samo neke od prednosti i činjenica vezanih za solarnu energiju i panele.
Nadamo se da će u bliskoj budućnosti i država Srbija uspeti da napravi povoljnosti za što masovnije korišćenje solarnih panela i solarne energije uopšte.

A mi kao Serbian Build Fund LLC ćemo raditi na tome da svaka naša nekretnina poseduje ove elemente i da naše zgrade budu samoodržive i eco-friendly.