REIT u Evropi: istorija, razvoj i budućnost

STRAZBUR, FRANCUSKA - 23. JUNA 2018.: Sve zastave EU, Zastava Evropske unije vijori se ispred Evropskog parlamenta, sedišta Evropske komisije, Evropski parlament

Investicioni fondovi za nekretnine (REIT) postali su popularan način ulaganja u nekretnine u mnogim delovima sveta. Iako su prvi REIT-ovi stvoreni u Sjedinjenim Državama, koncept se proširio na Evropu i druge delove sveta. Na ovom blogu ćemo istražiti istoriju, trenutni uspeh i budućnost REIT-a u Evropi.

Istorija i prvi REIT-ovi u Evropi

REIT-ovi su prvi put stvoreni u Sjedinjenim Državama 1960-ih kao način da se investiranje u nekretnine učini dostupnim širokom spektru investitora. Ovaj model je kasnije inspirisao slične investicione strukture širom sveta, uključujući i Evropu.

Prvi REIT u Evropi, poznat kao “Fonciere des Regions”, osnovan je u Francuskoj 1968. godine. Taj korak je postavio temelje za razvoj REIT-ova u Evropi, iako je njihova popularnost postepeno rasla tokom narednih decenija. Kasnije je Velika Britanija uvela fondove za ulaganja u nekretnine (REITs) 2007. godine, što je imalo značajan uticaj na evropsko tržište.

Ajfelova kula ili Ajfelov pogled iz vazduha, toranj od kovanog gvožđa na Marsovom polju u Parizu, Francuska

Neki od najvećih REIT-ova u Evropi, mereno tržišnom kapitalizacijom i obimom njihovih investicija, mogu se promeniti tokom vremena. Međutim, od septembra 2021. nekoliko istaknutih evropskih REIT-ova uključivalo je:

Unibail-Rodamco-Vestfield (URV): Ovaj REIT je specijalizovan za komercijalne nekretnine i upravlja nekoliko velikih trgovačkih centara u Evropi. Sa širokim spektrom imovine širom kontinenta, URV je jedan od najvećih evropskih REIT-a.

Klepierre: Ovaj REIT je takođe fokusiran na komercijalne nekretnine i specijalizovan je za tržne centre. Klepierre je prisutan širom Evrope i smatra se jednim od vodećih REIT-a u svojoj kategoriji.

Gecina: Gecina je francuski REIT koji se bavi stambenim i poslovnim nekretninama, sa posebnim fokusom na Pariz i njegova predgrađa. To je jedan od najvećih REIT-a za stambene nekretnine u Francuskoj.

SEGRO: Ovaj REIT je specijalizovan za industrijske nekretnine i logistiku. Imaju portfelj širom Evrope, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, Španiju i druge zemlje.

Covivio (ranije Fonciere des Regions): Ovaj francuski REIT bavi se različitim vrstama nekretnina, uključujući komercijalne, stambene i hotelske nekretnine. Imaju portfelj koji se proteže izvan Francuske i uključuje nekretnine širom Evrope.

Deutsche Vohnen: Ovaj nemački REIT specijalizovan je za stambene nekretnine i poseduje i upravlja velikim brojem stambenih jedinica u Nemačkoj.

Slika poslovnih zgrada u modernom delu Pariza tokom zalaska sunca.

Uspeh REIT-a u Evropi

Tokom godina, REIT-ovi su se pokazali kao uspešan model ulaganja u nekretnine u Evropi iz nekoliko razloga:

Diverzifikacija portfelja: REIT-ovi omogućavaju investitorima da diverzifikuju svoj portfolio ulaganjem u različite vrste nekretnina, uključujući stambene, poslovne, industrijske i hotelske nekretnine. Ovo smanjuje rizik i obezbeđuje stabilnost.

Pristup visokokvalitetnim nekretninama: Ulaganje u nekretnine može biti kapitalno intenzivno. REIT-ovi pružaju pristup visokokvalitetnim nekretninama bez potrebe za direktnim vlasništvom ili upravljanjem.

Likvidnost: REIT-ima se obično trguje na berzama, što omogućava investitorima da lako kupuju ili prodaju akcije, obezbeđujući visok stepen likvidnosti.

Redovni prinosi: Od većine REIT-a se traži da većinu svog prihoda distribuiraju investitorima u obliku dividendi. Ovo čini REIT-ove privlačnim za one koji traže redovan prihod.

Poreske olakšice: REIT-ovi u mnogim evropskim zemljama uživaju određene poreske olakšice, čime privlače investitore.

Profesionalno upravljanje: Većinom REIT-a upravljaju profesionalni timovi sa ekspertizom u oblasti nekretnina, što obezbeđuje efikasno upravljanje i optimizaciju vrednosti portfelja.

Pogled iz vazduha na Tover Bridge u ​​Londonu

Razvoj REIT-a u Evropi

Nakon početnih koraka, REIT-ovi su se proširili širom Evrope. Iako su prvobitno bili koncentrisani u nekoliko zemalja, danas REIT-ovi postoje u mnogim evropskim zemljama. Britanski REIT model je posebno bio model za mnoge zemlje.

Evropski REIT-ovi se takođe razvijaju u smislu raznovrsnosti imovine. Iako su komercijalne nekretnine i dalje dominantne, sve više se ulaže u druge sektore kao što su stambene nekretnine, industrijske zgrade, hoteli i druge vrste nekretnina.

Neki od najvećih evropskih gradova, kao što su London, Pariz, Frankfurt i Madrid, postali su ključna tržišta za ulaganja u nekretnine preko REIT-a.

Perspektiva za budućnost REIT-a u Evropi

Budućnost REIT-a u Evropi izgleda svetla i obećavajuća. Postoji nekoliko ključnih faktora koji će verovatno doprineti daljem razvoju i rastu ovog tržišta:

Rast potražnje za nekretninama: Potražnja za stambenim, komercijalnim i industrijskim nekretninama u Evropi i dalje je jaka. Urbanizacija, demografske promene i ekonomska stabilnost doprinose ovoj potražnji.

Ekološki aspekt: Zeleni i održivi projekti postaju sve važniji u sektoru nekretnina. Investitori sve više traže održive REIT-ove, a zakoni i propisi podržavaju ekološki odgovorno poslovanje.

Ruka drži drvene kocke sa eko globusom na sivoj pozadini.

Tehnološke inovacije: Tehnologija igra ključnu ulogu u poboljšanju upravljanja nekretninama i interakciji sa korisnicima. REIT-ovi koji prihvataju inovacije mogu ostvariti konkurentske prednosti.

Rast turizma: S obzirom na rast turističke industrije u Evropi, hoteli i turističke destinacije postaju atraktivne investicije. REIT-ovi koji ulažu u ovaj sektor mogu očekivati rast prihoda.

Digitalizacija: Povećanje onlajn trgovine i digitalizacije može dovesti do promena u potrebama za komercijalnim nekretninama. REIT će morati da se prilagode ovim promenama.

Arhitekta prikazuje projekat nove kuće na tabletu

Kroz kontinuirano prilagođavanje i inovacije, REIT-ovi će verovatno nastaviti da privlače investitore u Evropi. Njihova sposobnost da obezbede pristup visokokvalitetnim nekretninama i stabilnim prinosima čini ih atraktivnim sredstvom za diversifikaciju portfelja. Sa sve većim fokusom na održivost i tehnološke inovacije, REIT-ovi su spremni da se prilagode izazovima i postignu uspešan rast u budućnosti.