5 održivih i ekoloških građevinskih materijala

Koncept održive gradnje

Do sada smo navikli da koristimo zemljane cigle, beton i drvo u građevinarstvu.
Ovi materijali nastavljaju da se koriste u svakodnevnoj gradnji, što znači kontinuirano uništavanje drveća za drvo i iskopavanje resursa za proizvodnju cementa za vezivanje peska, šljunka i cigle.

Postoje savremene metode, održive i zelene zamene građevinskog materijala koje se mogu primeniti u građevinarstvu za bolju budućnost.
U nastavku vam predstavljamo predloge za 5 ekološki prihvatljivih i održivih građevinskih materijala.

1. Reciklirana plastika

Umesto da nabavljaju, iskopavaju i glodaju nove komponente za izgradnju, proizvođači koriste recikliranu plastiku i drugo reciklirano smeće za proizvodnju betona.
Praksa smanjuje emisije gasova staklene bašte i daje plastičnom otpadu novu upotrebu, umesto da začepljuje deponije i doprinosi zagađenju plastikom.

Gomila iskorišćenih plastičnih flaša.

Pored toga, polimerno drvo napravljeno od kombinacije reciklirane i nove plastike se koristi za pravljenje ograda, stolova za piknik i drugih struktura, a istovremeno se čuvaju drveće.

Plastična flaša od dva litra može se pretvoriti u vlakna i koristiti za izradu tepiha.
Proizvodi kao što su kablovske cevi, krovovi, podovi, PVC šahtovi i PVC prozori mogu se napraviti od reciklirane plastike.

2. Bambus

Jedan od najboljih ekološki prihvatljivih građevinskih materijala je bambus. Ima zapanjujuće brzu stopu samogeneracije; neki su navodno narasli do tri stope za samo 24 sata.

Nakon žetve, nastavlja da se širi i širi bez potrebe za ponovnom sadnjom.
Sa izuzetkom Evrope i Antarktika, bambus je višegodišnja trava, a ne drvo.

Gomila materijala od bambusovog drveta

Pored toga, izuzetno je izdržljiv, ima visok odnos čvrstoće i težine i čak veću ukupnu čvrstoću od cigle i betona. Stoga je idealna opcija i za podove i za ormare.

Nažalost, bambus treba tretirati kako bi se zaštitio od truljenja i insekata. Bambus sadrži skrob koji privlači insekte ako se ne tretira, a može da nabubri i da se rascepi nakon što upije vodu.

3. Pluta

Pluta raste neverovatno brzo, slično kao i bambus. Pored toga, može se uzeti sa živog drveta koje još uvek raste i proizvodi novu plutu, što je kora drveta.
Čak i nakon što je izdržana pod pritiskom, pluta ostaje izdržljiva, fleksibilna i vraća se u svoj prethodni oblik. Često se koristi kao komponenta u podnim pločicama zbog svoje izdržljivosti i žilavosti.

Čepovi za flaše od plute

Pored toga, idealan je za izolacione ploče i podloge zbog svojih superiornih sposobnosti apsorpcije udara. Takođe radi fantastičan posao apsorbovanja zvuka.

Takođe pluta je otporna na vatru i ne emituje štetne gasove dok sagoreva, što je čini korisnim toplotnim izolatorom. Pluta ne upija vodu niti truli jer je skoro nepropusna.

4. Tvrda poliuretanska pena na biljnoj bazi

Zgrade su istorijski koristile krutu penu kao izolacioni materijal.

Posao sa daskama za surfovanje revitalizovan je upotrebom čvrste poliuretanske pene na biljnoj bazi, koja se proizvodila od konoplje, morske alge i bambusa.

Sada se koristi u proizvodnji nameštaja i turbinskih lopatica, između ostalog. Supstanca se može koristiti za izolaciju jer je tvrda i uglavnom nepokretna.

Ploče poliuretanske pene na gomili

Takođe pruža odbranu od buba i buđi. Pored toga, može biti idealan materijal za zvučnu izolaciju i otporan je na toplotu, kao i na insekte i plesni.

5. Beton od konoplje

Napravljen je od drvenastih jezgrinih vlakana biljke konoplje i podseća na beton.
Kreč se koristi za vezivanje vlakana zajedno, što rezultira jakim, laganim strukturama koje podsećaju na beton. Pošto su betonski blokovi od konoplje lagani, za njihov transport je potrebno manje energije.

Ploče betona od konoplje

Konopljin beton je jak, pruža visoku zvučnu i toplotnu izolaciju i otporan je na vatru. Činjenica da je CO2 negativan, ili da apsorbuje više CO2 nego što oslobađa, takođe je jedan od njegovih najodrživijih kvaliteta. Sam resurs, konoplja, brzo se širi i regeneriše.

Da bismo postigli održivu izgradnju, moramo stati na kraj lošim dugogodišnjim navikama rasipanja prirodnih resursa i koristiti ekološke i održive građevinske materijale.